perjantai 15. marraskuuta 2013

Colaa, hikeä ja kielikiemuroita

 

Mambo!

Makasin paikoillani ihan liikkumatta. Silti kasvot olivat hiessä. Kyllästyin paikoillaan oloon ja lähdin juoksulenkille campuksen ympäri. Kyllä siinä sai puuskuttaa ja läähättää. Jotakuinkin +33 asteen kuumankosteassa ilmassa ei oikein tunnu happea riittävän. Tansanialaiset opiskelijanuorukaiset katselivat kummissaan, kun valkoinen nainen pinkoi ohi kerta toisensa jälkeen. Ja tietysti vielä palokuntapaita päällä. :)

Arvatkaas muuten miten ihanaa voikaan olla pullollinen kylmää colaa paahteen keskellä? Asuntolassa ei nimittäin ole jääkaappeja, joten vesi ym. nautitaan aina lämpimänä. Paikalliset opiskelijat pitävät yhdessä rakennuksessa pientä kioskia, josta voi ostaa limua silloin kun kioski nyt sattuu olemaan auki. Emme ole vielä päässeet selville mikä logiikka aukiolossa on. Käymme siis aina välillä tarkistamassa, josko kioski olisi auki. Ja mikä riemu syntyykään, kun saamme käsiimme kylmät colat! Elämän pieniä suuria iloja. :) Colan lisäksi riemunkiljahduksia aiheuttavat seuraavat asiat: 1. erikoisherkut kuten peruna tai sämpylä (harvoin tarjolla ruokalassa), 2. lehmät (karkailevat kielikoulun pihaan ilostuttamaan erityisesti poikia), 3. chiliketsuppi (on noussut ihan uudenkokoiseen rooliin elämässämme).


Maailman onnellisin tyttö

 

 
Olemme opiskelleet nyt viikon swahilin kieltä. Aamut alkavat pienellä hartaushetkellä, johon kuuluu iloisenkuuloinen afrikkalainen laulu. Sitten nappaamme tuolit mukaamme ja siirrymme ulos pienten katosten alle. Opiskelu tapahtuu pienryhmissä. Jarkko ja minä muodostamme ryhmän kolmistaan opettajan kanssa. Opiskelu alkaa klo 08 ja päättyy klo 16. Välissä on yksi teetauko ja yksi ruokatauko. Ruokatauko on pitkä - 2,5 tuntia. Siinä ehtii vaikka ottamaan päiväunet. Iltapäivällä on vielä pieni pätkä opiskelua ja sitten taas teelle. Opiskelu tapahtuu siten, että käymme läpi oppikansiota lukemalla ääneen ja keskustelemalla opettajan kanssa. Opettaja sanoo lauseita swahiliksi ja me toistamme perässä ja yritämme sitten tehdä lauseisiin opettajan pyytämiä muunnelmia. Tehokasta, mutta myöskin voimia ja keskittymistä vaativaa. Opettaja on ollut hauska ja osaa suhtautua asioihin hyvällä huumorilla. Välillä olemme nauraneet vedet silmissä. Myös pojilla on oma opettaja, joka touhuaa heidän kanssaaan päivän aikana niin Suomen koulun tehtäviä kuin kielen opiskeluakin. Aikaa jää myös leikille. Opettaja ei osaa sanaakaan suomea ja pojat eivät osaa englantia. Mutta hyvin ovat toimeen tulleet. :)

                                             

Tässä katoksessa päähämme taotaan swahilia Pojat ovat olleet tosi reippaita. Jeremias on harjoitellut hyvin paikallisia tervehdyksiä ja huutelee välillä iloisesti ihmisille "mambo!!". Samuel taas omaksui tarkkailemalla paikallisten naisten tavan kantaa tavaroita, ja yllätti yhtenä aamuna kantamalla lelujaan kielikouluun kuvan osoittamalla tavalla.


Autot matkaavat kielikoululle
                                                       

Tulevana viikonloppuna lähdemme vierailemaan Masai-kylässä, jossa pidetään karjamarkkinat. Mielenkiintoista. Mutta en kai minä vaan sorru ostamaan sieltä vaikkapa lehmää, jos kovasti tarjoavat? Tai vuohea, jos se luo minuun hellän katseen? Heh. Palaan kertomaan miten kävi. ;)Ps. Hymiöni näyttävät muuttuvan mitä ihmeellisimmiksi merkeiksi, vaikka ne minulla näkyvät ihan normaalisti kun teen tekstin. Älkää siis ihmetelkö, jos lauseen lopussa esiintyy J-kirjain, tietokoneen kuva, puhelimen kuva tms. Olen siinä vain tavoitellut hymynaamaa.2 kommenttia:

 1. Kiitos jälleen kuulumisista! Kyllä teksitistä, kuvista ja hymiöiden määrästä kai saa vetää johtopäätöksen, että asiat ovat kaikenkaikkiaan hyvin. Mahtavaa!

  Pidähän meidät ajan tasalla jatkossakin!

  Terveisin ja rukouksin täältä kotimaisemista,
  Sakke


  VastaaPoista
 2. Heippa, Ihana lukea teidän kuulumisia! :)
  Hyvin on kirjoituksista päätellen kaikki mennyt ja uutta ja ihmeellistä tullut paljon vastaan.
  Ja voi miten houkuttelevalta nuo aurinkoiset kuvat näyttää, täällä jo aamulla -5´C, hrrr... :/
  Kirjoittelehan ahkerasti, kuinka teillä siellä sujuu :)

  Ja paljon terveisiä pojille! :)

  Terkuin, Johanna

  VastaaPoista