torstai 29. toukokuuta 2014

Tarjoilija, kahvissani on kärpänen...


Moikka!

Terveisiä Arushasta! Palasimme sieltä viikko sitten takaisin Dodomaan. Arushassa oli kyllä tosi viileää. Hrrrrr. Sai olla villasukat jalassa ja neulepaita päällä. Suomessa on varmasti tällä hetkellä  lämpimämpää? Vai eikö? Arushahan on kaupunki siinä Kilimanjaron lähellä. Matkamme varrelle osui myös kaksi muuta Tansanian korkeinta vuorta. Yllätykseksemme näimme myös yhdellä pellolla ison lauman seeproja ja yksinäisen buffalon (tai muun vastaavan härän :) ). Jos aika käy ajellessa pitkäksi, voi lueskella vastaan tulevien bussien tekstejä. Ne ovat usein aika koomisia tilanteeseen nähden. Busseissa on nimittäin usein hyvin hengellisiä lauseita, ja kuitenkin bussit kaahavat kuin hullut ja päätyvät liian usein kumolleen ojaan. Bussin nimi saattaa olla esimerkiksi "Supersiunaus", "Äiti ja lapset", "Jumala on suuri" tai "New York".

Ajaessa saa olla kieli keskellä suuta, sillä tärinäraitoja ja kuoppia riittää 8 tunnin matkalla :)

Evästauko auringonkukkapellossa :)

Arushassa oleskellessamme yövyimme norjalaisten asuttamassa yhteisössä. Vierailumme ajankohtaan sattui juuri 17.5., joka on suuri perustuslain juhlapäivä norjalaisille. Pääsimme mukaan juhliin, ja nautimme oikein kovasti. Tuntui niin kotoisalta, kun niin talojen sisustus, ruoka kuin ihmisetkin henkivät skandinaavisuutta. Räsymattoja, pitsiverhoja, kaksireikäisiä pistokkeita ja valkoisia ikkunalautoja. :) Ihan kuin oma maailmansa keskellä Tansaniaa. Ohjelmassa oli rentoa yhdessäoloa, juhlamarssia, kilpailuja ja tietysti hyvää ruokaa. Yhtenä kilpailunumerona oli purkkien kaato pallolla. Ensin oli lasten vuoro ja sitten aikuisten. Jarkko katseli heittelyä sivusta, mutta päätti sitten lopulta mennä kerran heittämään itsekin. Kukaan ei ollut osunut kunnolla purkkeihin, mutta Jarkko teki heti täyskaadon. Heja Suomi!! :)

Pihapiirissä liehuivat iloisesti Norjan liput

Pikkuneiti Norjan kansallispuvussa <3


Makoisia herkkuja! Sluurps!Hei ja hoi ja ympäri näin :)


Hauskat juhlat kyllä kaikin puolin. :) Suuri kiitos norjalaisille! Mielenkiintoista oli myös käydä Arushan kulttuurikeskuksessa, jossa esiteltiin tansanialaista taidetta, käsityötä ja historiaa. Todella hienoja puutöitä ja koruja oli näytillä. Ja tauluista olisin voinut ostaa vaikka kuinka monta. Mutta mitkä hinnat! Huh! Kyllä oli sellaiset turistilisät, että oksat pois. Arushassa käy vuosittain hirmuinen määrä matkailijoita eri puolilta maailmaa. Lähistöllä sijaitsevat monet tunnetut luonnonpuistot ja nähtävyydet ja tietysti Kilimanjaron lentokenttä, jonne tehdään Suomestakin lentoja. Tiedättekö muuten mistä erottaa kaupungilla turistin ja maassa asuvan valkoihoisen? Turistit ovat puolialasti. 

Pääsin Arushassa myös poikien kanssa uimaan ja saunomaan. :) Täytyy kyllä sanoa - jopa näin suomalaisena- että vesi oli altaassa KYLMÄÄ!! Paikalliset katsoivat huvittuneina kun laskeuduin kiljuen veteen. :D Tosin he eivät itse uskaltautuneet veteen laisinkaan. Hyisen veden jälkeen oli ihanaa päästä saunaan (jossa luki Finsauna). Pettymyksekseni sauna oli kuitenkin aika mieto, eikä siellä voinut heittää ollenkaan vettä kiukaalle. Väänsin ohjaustaulusta lämmöt täysille, jotta saunaan saatiin vähän kuumuutta. Mutta silti... sauna ilman vedenheittoa kiukaalle on aika löysää kamaa, vai mitä? Saunassa oli kielto alle 18-vuotialle ilman aikuisen valvontaa. Vaarallista puuhaa ilmeisesti. Olen muuten nyt testannut Tansaniassa neljän eri saunan lämmöt. Wau! :)

Tässä vähän kuvia kulttuurikeskuksesta:

Rennosti vaan norsua rapsuttelemaan :)


Arvoisa Mzee eli vanhus


Masai-miehet leijonaa piirittämässä. Krrrrr.

Synkkää historiaa: mustia viedään orjiksi

Auringonlasku majapaikkaan palatessa. Ehdittiin takaisin juuri ennen pimeää


Ajelin Arushasta kotiin ilman Jarkkoa, koska Jarkko lähti toisen pilotin kanssa lentosafarille Masai-alueelle. Jarkko on muutenkin ollut viime aikoina paljon lentämässä ja tutustumassa MAF:n kohdekyliin. Automatka sujui ihan mukavasti hyvien eväiden voimalla. Kummasti tuli takapenkillä hiljaista aina hetkeksi, kun tikkarit olivat suussa. :) Yhdellä levähdystauolla (keskellä asuttamattomia alueita) Jeremias rupesi nostelemaan maasta kiviä ja lohkomaan niitä palasiksi toisia kiviä vasten. Erään kiven nostettuaan hän huusi: "Äiti, tuu kattomaan, täällä on torakka!". Kun menin katsomaan, niin jouduin kauhukseni toteamaan, että "torakka" olikin skorpioni! Ja vielä lajiltaan sellainen, joka on kuulemma kaikkein kivuliain! Pistos saa ulvomaan tuskasta. Huh, miten lähellä nuo pikkusormet olivat tuota otusta! Täällä on kyllä suojelusenkeleille käyttöä!

Pojat keskellä autioita taipaleita kukkulan kuninkaina. Pientä energianpurkua pitkän istumisen jälkeen


Hiekkamaahan hyvin naamioituva vaara

Erilaisia ötököitä täällä kyllä riittää. Niitä on sekä ulkona että sisällä. Naapurimme kertoi, että heillä oli ollut kerran suihkussa skorpioni. Meillä niitä ei ole onneksi näkynyt edes pihalla. Muurahaiset sen sijaan valloittavat ihan joka ruokamurusen ja juomalasin hetkessä. Ne pääsevät muovirasioidenkin sisään ihan käsittämättömän helposti. Muurahaisia löytyy jopa kahvinkeittimen sisältä. Yksi ystävämme tilasi ravintolassa jääkahvin, jossa oli päällä vaalea kermainen kerros. Luulimme, että kerman seassa olleet ruskeat hippuset olivat suklaata tms., mutta lähempi tarkastelu osoittikin hippusten olevan hyönteisten osia -siipiä, jalkoja ja tuntosarvia! Öhöm - tarjoilija, kahvissani on hyönteisiä. Tarjoilija kertoi hyönteisten ilmeisesti päässeen vahingossa sekoittimeen. Nice. 

Moskiittoja on onneksi ollut Dodomassa aika vähän. Sen sijaan erilaisia kuoriaisia ja torakoita kipittää siellä täällä. Yksi kookas kuoriainen tuli jopa sänkyymme. Jarkko ihmetteli nukkumaan käydessä mikä kumma kutittaa reidellä... :D Torakat ovat sitkeitä eivätkä meinaa heittää henkeänsä helpolla. Aina silloin tällöin niitä joutuu kumauttelemaan kymmeniä kertoja harjanvarrella ja suihkuttamaan myrkyllä. En tykkää yhtään nuijia tai kuljetella öttiäisiä, joten onneksi urheat pikkuritarini rientävät usein apuun: "Anna äiti mä hoidan sen". <3  


Torakka, joka leikki kuollutta kylpyhuoneemme lattialla, mutta rupesi siirrettäessä tekemään karatekan liikkeitä

Niin se vaan aika hurahtaa. Suomessakin on jo käsillä kesä ja kärpäset ja paarmat ja hyttyset. Jes. Ei muuta ku makkarat grilliin, vihdalla lyömään, ja sitten kuuntelemaan kuikan huutoa hämärtyvässä kesäillassa. Aaah. <3


Tässä vielä auringonsäteitä päivääsi siltä varalta, että siellä sattuu olemaan pilvistä :)


Kuulemisiin! :)
4 kommenttia:

 1. Kiitos taas Arushan matkasta. Siusiuta teille>> terho

  VastaaPoista
 2. Kovasti terveisiä Suomesta! Aika vilpoista täällä on, koululaisten kesäloma alkaa. Salon seurakunnan kesätapahtumia olen tässä seuraillut. Kesä on mukavinta aikaa vuodesta!

  VastaaPoista
 3. Kiva oli taas lueskella kuulumisianne, hyvä että varjelusta on ollut reissuilla ja löydöksillä. Onneksi myös teillä on niin reippaat pojat. :) Terkkuja ja jaksamista arkeen! t.Maija

  VastaaPoista
 4. Aika vekkuleita nämä Jeremias ja Samuel! Tervehdys Naarajärven Vangasjärveltä.

  VastaaPoista