perjantai 18. huhtikuuta 2014

Ihanat lähetit rannalla ;)Heippa vaan keväiseen Suomeen ja muuallekin maailmaan! :) Täällä Tansaniassakin on välillä ihan Suomen kevään tuntua, kun aurinko nousee, linnut sirkuttavat ja on vähän viileämpää. Mutta auringon noustessa korkeammalle kuumuus iskee jälleen ja silloin on kyllä taas täysi kesä (tai virallisesti syksy!) päällä. Aurinko on niin polttavan kuuma, että paisteessa ei kerta kaikkiaan jaksa olla kuin pieniä hetkiä.  "Jua kali"("aurinko terävä") sanovat paikallisetkin ja hakeutuvat varjoon. 

Erityisen kuumaa ja kosteaa oli kuitenkin Dar es Salaamin edustalla sijaitsevalla Zanzibarin saarella, jossa kävimme Lähetysseuran työntekijäpäivillä. Vaikka ei edes sormea liikauttanut niin hiki virtasi. Suurimman osan ajasta vietimme tosin tehokkaasti ilmastoidussa sisätilassa päivittämässä itse kunkin työkuulumisia, oppimassa uutta ja keräämässä uutta potkua arkeen. Kun kokoushuoneesta astui ulos, olo oli lomareissukoneesta tropiikkiin astuessa. Tiedättehän sen tunteen, kun kuumuus lämähtää vasten kasvoja? :)

Sillä välin kun me kokoustimme, pojat nauttivat toisten suomalaisten lasten seurasta omissa leikeissään. Hauskaa, kun kaveri puhuikin samaa kieltä! :) Oli hienoa päästä koolle muiden suomalaisten työntekijöiden kanssa ja jakaa ajatuksia. Lähetysseuralla on monenlaisia kiintoisia projekteja käynnissä Tansaniassa. Muun muassa Masai-, kummi-, ja vammaistyötä. Pitkästä aikaa sai myös laulaa suomeksi yhdessä muiden kanssa. Aikataulu oli tiivis ja asiaa paljon, mutta toki ehdimme myös vähän mereen ja altaaseen pulahtamaan. :) 

Zanzibarin rannat ovat kauniita. Valkoista hiekkaa silmän kantamattomiin ja kirkas ja ääretön Intian valtameri ympärillä. Nyt on meneillään sadekausi, joten rannat olivat autiot. Eivätpä turistit halua lomaltaan sadetta vaan auringonpaistetta. Yhtenä iltapäivänä, kun olimme uimassa altaassa, taivaalle rupesi kerääntymään sysimustia pilviä. Ihmiset alkoivat nousta altaasta ehtiäkseen karkuun lähestyvää kaatosadetta. Ei mennytkään kuin muutama minuutti, kun vettä tuli kuin saavista kaataen. Minä ja pojat jäimme altaaseen ja nautimme suunnattomasti pisaroiden rummutuksesta altaan pintaan. Ei ainakaan kastumista tarvinnut pelätä. :D Aika huikea tunne!

Meren rannalla kävellessämme melkein ainoat ihmiset, joita kohtasimme, olivat paikalliset myyjät, jotka yrittivät repiä elantoaan tarjoamalla meille melkein mitä vaan. Ensimmäisen puolen tunnin aikana, jonka rannalla vietin, minulle tarjottiin mm. henna-tatuointia, huivia, leikkivenettä, rannekorua, hierontaa, puuesineitä ja hiusten letitystä. :D Kieltäydyin kuitenkin niin itsepintaisesti, että loppuviikon sain jo viettää aikalailla rauhassa. Maassa jonkin aikaa asuneena naurattaa, kun myyjät tarjoavat jotakin "for special prize, just for you" - jotakin, jonka tiedän saavani mistä vaan puolet halvemmalla.  Juu, kyllä, todellakin "special prize", mutta ei ihan positiivisessa mielessä! ;)

Ruoasta mainittakoon, että en ole erityisesti merenelävien ystävä (siis ruokana, muuten kyllä ;) ), mutta voin ylpeydellä todeta, että tuolla tuli maistettua jos minkälaista otusta, kuten kalmaria, rapua ja kaikenmoista kalaa. Itse asiassa en edes tiedä mitä kaikkea lonkeroa tulikaan syötyä. :) Kotikaupunkimme Dodoma on niin kaukana merestä, että siellä ei kalaa tule syötyä oikeastaan koskaan. Otin siis Zanzibarilla kaiken irti nilviäisistä. :)

Merivesi oli muuten tosi lämmintä. Siis oikeasti lämmintä, ei vain viileää. Aalloissa asustaa monenmoista mönkijää, saksiniekkaa ja piikkipalloa. Jarkko kertoi nähneensä rantavedessä merikäärmeen. Huiii! Se on kuulemma äärimmäisen myrkyllinen, mutta väistää kyllä parhaansa mukaan ihmistä. Hyvä niin. Osa meistä kyllä epäili, että Jarkko keksi koko jutun vain saadakseen koko meren omaan käyttöönsä. Heh! ;) 

Ei mutta tässä tunnelmakuvia saarelta. Suolaisia pärskeitä ja hiekkaa varpaiden väliin näin ruudun välityksellä! :)


Dar es Salaamin rannikkoa. Aika tiheää asutusta, sanoisin. :)

Virvoittavat lähteet. On muuten ihan liikaa päällä tohon ilmastoon nähden...

Veden vastustamaton kutsu.

'

Masait ja oppipoika

Katson autiota hiekkarantaa, ajatukseni mun kauas kantaa...

Poikien aarteita merestä. :)

Tämmöisiä otuksia "vaanii" varpaita pinnan alla. Niks naks! ;)


Oi joi, oikaisin hetkeksi riippumattoon. :)

Hopeinen kuu luo merelle siltaa...ei koskaan voisi tulla kai tällaista iltaa...

Romanttista musiikkia tähtitaivaan alla <3

Uusi aamu sarastaa. Jeremias kirmasi jo etsimään simpukoita veden rajasta.

Rantalentopalloilijan unelma.

Kovin tutun oloinen lintu! :)

...Ja meren, taivaan Afrikan....


Mun lemppari, pinkki simpukka ;)

Napataanko vene ja purjehditaan taivaanrantaan?

Herra rapu on lähtenyt aamukävelylle

Okei, yhdet kaupat tein rannalla. Ja ne oli nämä sandaalit. :)WOOOOOSH! Trooppinen sade ja Samuel. 

Haikean haaveileva Masai viimeisenä aamuna.


Kiitos kaikille tästä keidashetkestä. :) Meillä alkaakin lähikuukausina pakkailut, kun MAF lopettaa toimintansa Dodomassa ja suuntaa resursseja eristyneemmille alueille, joilla kulkuyhteydet ovat heikommat. Dodoman lähialueilla yhteydet ovat vuosien saatossa parantuneet sen verran, että MAF:lle ei ole niin kovaa tarvetta. MAF:n tarkoitushan on keskittyä ns. "high impact" -lentoihin, eli lentoihin, joilla on suuri vaikutus. Näitä ovat kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttaminen ja esimerkiksi kaikkein syrjäisimmissä kylissä asuvien saattaminen sairaanhoidon piiriin. On siis aika siirtyä eteenpäin. Mihin me sitten suuntaamme seuraavaksi, onkin kysymys, johon saamme toivottavasti lähiaikoina vastauksen.

Rauhallista Pääsiäisen aikaa ja iloa kevätauringosta! <3


1 kommentti:

  1. Hienoja tunnelmakuvia, on teillä siellä kaunista. Siunattuja päiviä! :) t.Maija

    VastaaPoista