perjantai 21. lokakuuta 2016

Piikkipalloja nelinkontin väistellen - vauva-arkea Arushassa :)


Terveisiä lämpöisästä Arushasta!

Viimeinkin täällä alkaa tulla lämmin. Koko syksy (tai täällä kevät) on ollut kolea, ja kun talossa on kivilattiat, vain vähän mattoja eikä lainkaan lämmitystä, on villapaidalla ja -sukilla ollut käyttöä. Kuvittelin Arushassa alkavan lämpenemään jo elokuussa, joten en varannut juuri ollenkaan lämmintä vaatetta vauvalle mukaan Suomesta. No eipä lämmennytkään vaan päinvastoin etenkin aamuisin on ollut melkein takki-ilmat. Mukaan varuilta napattu vauvan fleecehaalari on ollut ahkerassa käytössä. Nyt (2 kuukautta suunniteltua myöhemmin) ollaan viimein päästy siirtymään lyhyisiin hihoihin ja kesämekkoihin. 

Tässä viileänä aikana kylmät, kovat kivilattiat ovat olleet ryömivän vauvan kanssa haaste -pienellä ryömijällä kun koko vartalo on painautuneena lattiaan. Nyt tyttö jo konttaa, joten senkin suhteen on helpottanut. Tai no, helpottanut ja helpottanut - vauhtia riittää ja mm. kivisiin portaisiin painellaan sekunnissa! :D

Ulkoa kulkeutuu muuten jatkuvasti niin paljon tomua lattioille, että vauvan vaatteet vaihtavat äkkiä väriä. Muun muassa Suomesta mukanani tuoma iki-ihana keltainen, suloisen valkoisen  pitsikauluksen omaava (nätti, mutta ei täällä kovin käytännöllinen) paita muuttui muutamassa minuutissa rinnuksista mustaksi. 

 Lattialta voi myös löytyä kivoja ylläreitä (vaikka naposteltavaksi!) - esimerkiksi kuolleita pieniä gekkoliskoja (kiipeilevät seinillä ja joskus putoilevat kuolleina maahan). Tarkkana saas siis olla - niinkuin nyt tietysti yleensäkin pienten konttajien kanssa. :)
 
Ollaan aloitettu ulkoilemaan vähän puutarhassa aamupäivien ratoksi (oman portin ulkopuolella liikkuminen on täällä hyvin rajoitettua, siitä enemmän joskus toiste). Ajattelin laittaa pihalle kauniisti viltin ja viltille vähän leluja, joilla tyttö sitten nätisti leikkii. No mitä vielä - eihän typy siinä istunut kuin korkeintaan minuutin ja sitten piti jo päästä tutkimaan jännää ympäristöä. Tottakai, kun suuri maailma odotti! Vähän äitiä hirvitti, kun niin vain mentiin nurmikolla nelinkontin. Ai miksi hirvitti? No kun nurmikolla on siellä täällä vaanimassa erilaisia piikikkäitä kasveja! Semmoisia ilkeitä pienen pieniä palleroita, joissa on ohuenohut piikki, joka kirpaisee ikävästi kun se uppoaa käteen tai jalkaan kevyesti. Ja sitten on semmoisia hehtaarineuloja - vähän niinkuin orapihlajan piikit, mutta vielä isompia ja paksumpia. Mutta taitavasti tyttö näytti nurmikolla pujottelevan ja pistoilta vältyttiin. Välillä polvia nosteltiin ilmaan ja edettiin karhukävelyä. :)

 Puutarhassamme on nyt myös pikkuinen leikkipuisto. Semmoinen perinteinen: vauvakeinu, hiekkalaatikko, liukumäki ja tähystystorni.Tyttö on vähän siellä jo touhuillut. Hiekkaa on ihana valuttaa käsien välissä ja sitä lapataan ämpärin sijaan suuhun. Samanlaista touhua siis kuin Suomessakin. :)

Kun olen kertonut vieväni 7 viikon ikäisen (nyt jo 8kk ikäisen) vauvan Tansaniaan (kehitysmaahan, huh!), olen saanut osakseni laidasta laitaan sekä kauhistelua että innostunutta ihastelua. Tansania on kyllä Suomeen verrattuna erilainen paikka asua ja täällä on paljon puutteita, mutta loppujen lopuksi perus vauva-arki on täällä aika samanlaista kuin Suomessa. Suurimpana erona päivittäisessä toiminnassa sanoisin liikkumisen rajoittuneisuuden, menopaikkojen vähyyden sekä hanaveden likaisuuden.

Arjessa auttaa, kun Suomessa käydessä miettii tarkkaan mitä kaikkea vauva tulee tarvitsemaan vuoden aikana,  ja varaa eri kehitysvaiheisiin tarvittavia juttuja ja arjen apureita mukaan. Täältä ei monia juttuja löydy tai sitten laatu on huono tai hinnat pilvissä.  Mietittävää on paljon. Esimerkiksi elokuussa Suomesta lähtiessäni mietin jo minkälaista ja minkäkokoista vaatetta vauvalle tarvitsee varata 8 kuukauden päähän Suomeen takaisin lennettäessä. Täällä Tansaniassa on silloin lämmintä, mutta Eurooppaan ei voi ihan hellevaatteissa laskeutua! Joulu ja yksivuotissynttäritkin ehtivät tulla ennen seuraavaa reissua Suomeen, joten niihinkin on hyvä varautua etukäteen. Muutaman viikon päästä meille tulee vielä vieraita Suomesta ja samalla saadaan vähän täydennystä varastoihin. Tuliaisiksi on toivottu mm. siirappia ja muuta tuikitarpeellista joulun viettoon.  <3 Ehkäpä sieltä jotain pientä joululahjaakin on tulossa. ;) 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti